Friday, 1 July 2016

Manual Backtesting for Fundamental Screeners

Last month, we received a request from Azam to include YTD performance for each screener. We know this is very important to our users as well as all investors. Today, we proudly announce that we will be starting to implement manual backtesting. 

We are starting to backtest our fundamental screeners so that we can update which screeners give high return on your investment, and strongly beat the FBMKLCI index (Open: 1653.16 on 1 July 2016). We will be using opening price of each quarter for our buy price and stock will be sold at the closing of each quarter (Buy on 1st July, Sell on 31 September). 

List of fundamental screeners of iSaham

We are planning to do automatic backtesting in the future, especially for the technical screeners. As for now, we will continue to use manual backtesting because fundamentals of stocks tend to change only in the long term. Below are our stock picks for each screener:

  1. SUNWAY (3.00)
  2. TIMECOM (7.42)
  3. COCOLND (2.04)
  4. TASEK (14.88)
  5. NESTLE (77.00)
  6. BPLANT (1.48)
  7. DLADY (58.5)
  8. PRESTAR (0.575)
  9. VS (1.18)
  10. UTDPLT (26.62)
  1. KLCC (7.46)
  2. TM (6.72)
  3. ASTRO (2.90)
  4. MAXIS (5.86)
  5. YTL (1.66)
  6. DIGI (4.79)
  7. MAYBANK (8.16)
  8. AMBANK (4.45)
  9. BAT (52.68)
  10. AXIATA (5.64)

Monday, 20 June 2016

Fundamental Analysis at a Glance

Everyday, thousands of investors and traders come to iSaham to find potential stocks for investment. Some have higher understanding about fundamental analysis and some are just beginning their journey in the stock market. We want to design the stock page so that the beginners can easily identify which stock that is fundamentally sound so that they can study the stock further.

Up until now, there are bunch of terms and numbers that newcomers need to look up on the web or ask their sifu to explain. 

Today, we are introducing iSaham Atmosphere. For each element of fundamental (ROE, Profit, DE etc), we color code the numbers to represent recommendation. If the number match the fundamental recommendation, a green color will be assigned. If the number does not meet the criteria, it will be colored as red. 

Superlon Holding Bhd (SUPERLN) - Green stock

Thursday, 12 May 2016

FAVCO - Harga Sebenar Setinggi Crane?

Chart FAVCO
Salah satu saham yang triggered dalam kebanyakan technical screener kami (Duck Screener, Smart Money Screener, dan banyak lagi) ialah FAVCO, sebuah syarikat yang menjalankan bisnes crane. Saham membuat 20-day new high, cross kebanyakan moving average dan trigger signal-signal teknikal penting.

Fundamental yang kukuh
Tambah pula dengan fundamental, secara keseluruhannya syarikat mempunyai fundamental yang kukuh, ROE tinggi, keuntungan stabil lebih daripada 5 tahun dan juga saham didagangkan di bawah fair value (Harga sekarang 2.78 berbanding fair value 4.00). PE ratio syarikat ini ialah 6, jauh lebih rendah berbanding dengan syarikat dan industri berkaitan iaitu 11.

Risiko daripada market yang perlahan dan tidak menentu
Namun, risiko syarikat ini dinyatakan dalam Annual Report yang baru dikeluarkan iaitu keadaan market yang perlahan, lebih-lebih lagi penurunan harga minyak global, menyebabkan kurang order daripada industri oil & gas. Debt-to-equity ratio juga lebih daripada 1 (liabiliti syarikat lebih tinggi daripada ekuiti).

Bisnes crane yang dijalankan oleh syarikat FAVCO
Penilaian samada patut membeli atau tidak saham ini bergantung pada kefahaman masing-masing pada technical analysis, fundamental analysis, industri dan risk. 


Harga saham semasa post ditulis: RM2.78
Purata fair value saham: RM4.04

Tuesday, 15 March 2016

KPSCB - Saham Didagangkan Di Bawah PE 3?



Kami membuat kajian ke atas saham KPSCB kerana sudah lama berada dalam senarai saham kukuh fundamental dan teknikal iSaham. Saham ini menjadi fokus iSaham sejak berharga 43 sen lagi dan kami highlightkan dalam group sebagai penny stock pilihan kami.

Selepas quarter report terkini diumumkan beberapa minggu lepas, saham KPSCB kini didagangkan pada PE ratio 3, satu nilai yang sangat rendah dan menunjukkan saham ini berada pada paras undervalued. Antara sebab lain juga ialah, quarter yang sama tahun sebelumnya, KPSCB membuat loss dan menyebabkan PE ratio naik sedikit dan tidak dapat dikesan 'undervalue'-nya.

Monday, 14 March 2016

Kaunter Construction Meneruskan Super Rally

Hari ini kita menyaksikan kaunter construction meneruskan super rally. Berikut merupakan sedikit sebanyak laporan semasa kaunter construction:


MITRA - semalam harga ditutup di resistance 1.19. hari ni naik dan tutup di resistance seterusnya 1.25. esok kalau naik, kebarangkalian besar akan test resistance 1.30 dan 1.32 / 1.33 (terlajak).

TAKAFUL - Kajian Laporan Tahunan dan Prestasi Semasa


Saham TAKAFUL hari ini dikesan menaiki rank pertama iSaham. Saham yang pernah naik sehingga RM16 dan kemudiannya membuat split share ini mempunyai potensi yang sangat besar lebih-lebih lagi kerana kekuatan industri takaful itu sendiri dan market share yang diperolehi oleh syarikat ini.

Kami telah membuat sedikit rumusan daripada Laporan Tahunan Syarikat Takaful Malaysia Berhad:
  1. Syarikat Takaful Malaysia menerajui pasaran dalam perniagaan Takaful Keluarga.
  2. Peningkatan EPS Asas tahunan sebanyak 11%
  3. Berjaya mengekalkan Pulangan atas Ekuiti (ROE) sebanyak 24.5% pada tahun 2015.
  4. Mengekalkan kedudukan di tempat pertama dalam perniagaan Takaful Keluarga Kumpulan dengan menguasai 31% bahagian pasaran
  5. Merupakan satu-satunya syarikat dalam industri di Malaysia yang menawarkan 15% Pulangan Tunai secara konsisten kepada pelanggan Takaful Amnya kerana tidak membuat sebarang tuntutan sepanjang tempoh perlindungan.

Limit Up Alert - JMR Conglomeration Berhad



Melalui pemantauan All Time High Screener kami, kami mengesan JMR membuat limit up. Berdasarkan fundamental, JMR sekarang didagangkan pada PE ratio 72. Walaupun JMR membuat profit konsisten dengan Earnings Per Share (EPS) 2.50 sen selama 4 quarter berturut-turun, saham akan didagangkan pada PE ratio 12. Profit QoQ, Revenue QoQ, Assets QoQ semua negatif dan ROE juga rendah.

Sunday, 13 March 2016

Saham Dalam Pembinaan - SUNCON, KIMLUN dan MITRA

Kami perhatikan beberapa spike berlaku minggu lepas dalam sektor construction. Tiga saham yang membuat aksi hebat ialah SUNCON, KIMLUN dan MITRA.

SUNCON
SUNCON pada hari jumaat membuat breakout (melepasi 1.45) dengan kenaikan lebih 5 peratus selepas begitu lama proses accummulation. Kenaikan juga disokong oleh kekuatan fundamental syarikat dan banyak projek baru (menurut insider kami) yang bakal diterima dalam masa terdekat. Wajib masukkan dalam watchlist! 

KIMLUN
KIMLUN membuat breakout / new 16-month high dengan melepasi harga 1.67 pada hari khamis lepas. Hari jumaat ada cubaan gap up tetapi kemudiannya jatuh dan cuba bertahan. Boleh masuk dalam watchlist untuk ditembak pada T+4, ataupun selepas memahami prospek syarikat dengan lebih mendalam.

MITRA
MITRA macam biasa dengan perangai peliknya. dua minggu lepas beberapa cubaan di 1.18, dan sekali melepasi 1.19. Tiba-tiba hari jumaat daripada 1.13 ke 1.19 dan kenaikan yang banyak pada penghujung pasaran. Orderbook dan fundamental yang kukuh. Watch juga kalau lepas 1.19 dan 1.22 dengan jayanya.

Sedikit sebanyak PE ratio untuk saham-saham construction:

GADANG - PE 6
IJM - PE 14
WCT - PE 9
KIMLUN - PE 7
PRTASCO - PE 7
MITRA - PE 9
ECONBHD - PE 10
SUNCON - PE 15


Purata PE ratio untuk saham construction ialah 10. Jadi harga saham di bawah 10 masih boleh dikatakan good value dengan syarat mempunyai prospek yang baik di masa hadapan. Kami sarankan juga anda watch WCT yang mempunya chart yang cantik (pengumpulan dgn julat kecil dan harga sekarang dekat dgn resistance). Volume yang agak kuat rabu lepas. 

Thursday, 25 February 2016

QR Update 25 Febuari 2016 - Saham dalam fokus termasuk TALIWRK, WCT dan MUDA

Semalam pula (25 Feb 2016) sampai 8 page announcement untuk quarter report di MalaysiaStock.biz. Kami rumuskan saham-saham yang berada dalam pemerhatian kami (iSaham Score 18 dan keatas):

Menaik

ASIAPLY (QoQ +31800.00%) - iScore 18.25
GPA (QoQ +1611.54%) - iScore 18.00
TALIWRK (QoQ +1057.41%) - iScore 24.00
YLI (QoQ +729.49%) - iScore 18.25
SHH (QoQ +429.05%) - iScore 25.25
RUBEREX (QoQ +341.44%) - iScore 20.75
UMS (QoQ +209.22%) - iScore 28.75
WCT (QoQ +203.99%) - iScore 25.75
INNITY (QoQ +201.43%) - iScore 22.50
MUDA (QoQ +138.89%) - iScore 25.00
PESTECH (QoQ +134.79%) - iScore 24.50
SPSETIA (QoQ +105.58%) - iScore 26.25
MKH (QoQ +104.35%) - iScore 21.75
JERASIA (QoQ +97.22%) - iScore 24.75
IJM (QoQ +85.85%) - iScore 22.00
BAHVEST (QoQ +83.54%) - iScore 22.25
IHH (QoQ +73.82%) - iScore 26.00
MIKROMB (QoQ +71.76%) - iScore 30.00
PRESBHD (QoQ +63.27%) - iScore 19.50
MITRA (QoQ +57.02%) - iScore 18.00
DKLS (QoQ +52.70%) - iScore 21.00
GESHEN (QoQ +46.65%) - iScore 23.75
SCICOM (QoQ +34.47%) - iScore 28.25
CAB (QoQ +29.32%) - iScore 25.50
LEESK (QoQ +26.18%) - iScore 20.25
UOADEV (QoQ +25.64%) - iScore 25.50
PMBTECH (QoQ +16.48%) - iScore 20.75
UPA (QoQ +12.89%) - iScore 25.25
ULICORP (QoQ +12.06%) - iScore 27.75
IOIPG (QoQ +9.57%) - iScore 21.75
LYSAGHT (QoQ +8.67%) - iScore 19.00
COCOLND (QoQ +7.56%) - iScore 19.50
HSL (QoQ +7.49%) - iScore 21.25
LITRAK (QoQ +3.10%) - iScore 23.25
KOBAY (QoQ +1.57%) - iScore 24.25
SHL (QoQ +1.09%) - iScore 18.50

Menurun

ADVPKG (QoQ -9.91%) - iScore 19.25
KIMHIN (QoQ -11.36%) - iScore 22.25
WELLCAL (QoQ -15.76%) - iScore 20.00
MICROLN (QoQ -17.89%) - iScore 19.25
SCOMI (QoQ -38.55%) - iScore 18.50
COASTAL (QoQ -65.90%) - iScore 18.00
NIHSIN (QoQ -75.99%) - iScore 19.00
APB (QoQ -428.61%) - iScore 19.25
TGUAN (QoQ -472.31%) - iScore 21.50

Saham-saham yang kami akan perhati lebih dekat untuk 3 bulan akan datang ialah TALIWRK, WCT, MUDA, PESTECH, SPSETIA, JERASIA, MIKROMB, SCICOM, CAB, LITRAK.

Wednesday, 24 February 2016

QR Update 24 Febuari 2016 - AJI Naik Top iSaham

Hari ni sampai 5 page announcement untuk quarter report di MalaysiaStock.biz. Kami rumuskan saham-saham yang berada dalam pemerhatian kami (iSaham Score 19 dan keatas):

Menaik

D&O (QoQ +1458.33%) - iScore 22.75
ASIAPAC (QoQ +751.64%) - iScore 27.75
CAREPLS (QoQ +272.31%) - iScore 20.25
HEVEA (QoQ +198.37%) - iScore 25.75
LIIHEN (QoQ +143.17%) - iScore 25.25
CHEEWAH (QoQ +116.47%) - iScore 25.50
UCHITEC (QoQ +71.68%) - iScore 24.00
CBIP (QoQ +61.14%) - iScore 22.00
EITA (QoQ +59.47%) - iScore 24.50
ECONBHD (QoQ +55.65%) - iScore 25.25
PRG (QoQ +54.55%) - iScore 26.50
AJI (QoQ +40.39%) - iScore 33.00
WEIDA (QoQ +1.67%) - iScore 25.25

Wednesday, 17 February 2016

HUPSENG - Biskut Kegemaran Semua


Syarikat HUPSENG baru sahaja mengumumkan quarter report terkini dengan membuat all-time high profit (QoQ naik 22%) dan revenue (QoQ naik 9%). PE setara dengan syarikat makanan yang lain, ROE syarikat lebih 30%, Net profit margin pun berkembang dengan pesat.  Dengan growth yang dilaporkan, kita mudah mengesan yang syarikat ini akan terus berkembang dengan baik. Apa yang jelas ialah growth untuk syarikat berkaitan makanan sangat stabil dan recession-proof. Syarikat pun mudah nak faham. Ada sesiapa yang sentiasa ada stok biskut HUPSENG, tetapi tidak ada stock HUPSENG?

LTKM - Saham Sudah Mula Bertelur?


Saham LTKM jatuh teruk selepas share split dan bonus issue memberikan masa untuk long-term investor dan market maker untuk buat collection pada saham ini. Dalam masa yang sama, saham juga terus jatuh akibat quarter report yang tidak begitu baik untuk dua quarter. Kalau dilihat teknikal, LTKM dah break triangle seperti dalam chart dan juga melepasi ema50. Cubaan membuat line change pada 1.61 sedang dilakukan, dan sekiranya berjaya, peluang untuk pegi jauh sangat tinggi. Kebanyakan saham yang sudah lama jatuh akan mula beraksi selepas crash dan market pulih hasil pengumpulan yang dilakukan ketika harga saham jatuh dan mendatar. Sekiranya tidak berjaya, saham akan membuat pengumpulan sekitar 1.50-1.60. Stop loss teknikal pada paras bawah 1.45.

LTKM pada 17/2/2016 - selepas hari kedua pemulihan crash 2016

Personal & Group Coaching Saham



Selalu dengar orang cakap pasal saham tapi taktau saham tu apa? Nak melabur dalam saham tapi taktau nak start kat mana? Dengar cerita semua kelas beribu-ribu?

Saham ialah pegangan dalam sesebuah syarikat. Anda melabur dalam sesuatu saham bermakna anda menjadi pemilik syarikat tersebut. Syarikat buat duit, and buat duit jugak. Mantap kan?

Macam mana nak start? Bukak akaun CDS di mana-mana dan boleh start melabur. Dang, nak melabur saham apa? Ikut apa yang anda dengar daripada channel telegram atau laman facebook? Diorang untung, anda belum tentu untung. Diorang hangus, anda tetap hangus. Melaburlah dengan ilmu.

Dengar cerita semua kelas beribu-ribu? Memang benar banyak kelas diluar sana mahal-mahal. Sebab anda tak jumpa kelas yang murah macam kami. Satu lagi, kami hanya buat personal dan group coaching di mana anda boleh tanya apa sahaja soalan tanpa segan silu untuk mendapatkan ilmu dengan lebih aktif dan efektif. Dengan serendah RM35 sejam, anda sudah boleh mula melabur. Wow kan?

Di sini, kami ingin membuka peluang untuk berkongsi ilmu yang kami ada untuk anda semua. Kami membuka 2 pakej:

PAKEJ 1 - Personal Coaching (PC) iSaham

RM75/jam
RM35/jam (limited time offer)

PAKEJ 2 - Group Coaching (GC) iSaham

RM65/jam setiap orang
RM25/jam setiap orang (limited time offer)

*2 orang keatas

Apa yang anda dapat?
  1. Belajar saham dengan kaedah yang tepat dan berkesan.
  2. FREE iSaham Pro setahun bernilai lebih RM1000 untuk setiap jam personal / group coaching
  3. FREE Telegram Group Support bernilai lebih RM100
  4. Boleh memilih mana-mana topik yang nak dipelajari secara terperinci, ataupun nak start from 0. Antara topik2 yang dicadangkan:
    1. Fast-Track Start Saham
    2. Analisa Fundamental & Spot Syarikat "Undervalued"
    3. Mengenali Pelabur-Pelabur Terkemuka Dunia
    4. Analisa Cash Flow
    5. Analisa Teknikal Asas
    6. Analisa Indikator
    7. Analisa Candlestick Jepun
    8. Analisa Chart Pattern
    9. Diversifikasi dan Mengawal Risiko
    10. Analisa Harga & Volume
    11. Elliot Wave & Fibonacci
    12. Analisa Queue Pattern
SPECIAL OFFER: 1 jam pertama percuma!

Whatsapp/Telegram ke 011-33779695 untuk mendapatkan info selanjutnya.

Tuesday, 16 February 2016

Saham Jatuh Tergolek Mula Beraksi

Masih belum terlambat untuk kami sharekan saham2 yang jatuh melebihi 30% sejak market merudum tahun ini. Masih belum terlambat juga untuk anda kaji prospek setiap syarikat kerana barangkali banyak yang jatuh kerana panic selling dan tidak reflect fundamental sebenar. 

Semua dalam list ini memulakan kenaikan semalam, dan kebanyakan meneruskan kenaikan hari ini. 

Anda tidak perlu kejar harga, akan tapi anda kaji betul2 mana yang undervalued dan berprospek kemudian anda masuk ketika saham retrace or panic sekali lagi. 

Senarai saham dan kejatuhan dari highest sepanjang 2016.

KOBAY (51.0%)
KIALIM (45.9%)
COMCORP (44.4%)
FFHB (43.5%)
HEVEA (40.9%)
JAYCORP (36.5%)
GENETEC (36.4%)
MPI (36.0%)
KOSSAN (35.0%)
SEACERA (35.0%)
GTRONIC (32.4%)
VS (32.0%)
KEINHIN (30.3%)
POHUAT (30.1%)

KOBAY
KIALIM

Sunday, 14 February 2016

Bagaimanakah Prestasi Pasaran Global Pada Pembukaan 2016?

Tahun 2016 merupakan tahun yang sangat menguji kekuatan pelabur-pelabur saham. Tiada "end of year" windows dressing, tiada "January effect" seperti 2015, tiada "Chinese New Year rally" dan major selling berlaku pada minggu Chinese New Year. Team iSaham telah membuat penilaian kepada pasaran dunia tentang sejauh mana index setiap negara jatuh dan bertahan.



Kami kira harga lowest index 2016 dan bandingkan dengan lowest yang paling hampir. Berikut merupakan hasil kajian kami: